Inhalt von “Transformation of our food systems – the making of a paradigm shift”
In den letzten zehn Jahren hat sich ein neues Narrativ bezüglich des Ernährungssystems fest etabliert, das sich deutlich vom chemiebasierten Narrativ der Nachkriegszeit unterscheidet, das in der konventionellen Landwirtschaft noch immer dominiert. Es kam zu einem echten Paradigmenwechsel in der Landwirtschaft und Ernährung. Inspiriert wurde dieser in hohem Maße durch das im April 2008 abgeschlossene „International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development“ (IAASTD).
Wir ziehen hier Bilanz, was durch diesen Weltagrarbericht und seit seiner Veröffentlichung erreicht worden ist. Dieses Buch enthält eine Sammlung von Essays, die eine Reihe von viel beachteten internationalen wissenschaftlichen und politischen Berichten zusammenfassen, die seither erschienen sind. Zusammen mit aktuellen Beiträgen ehemaliger IAASTD-Autorinnen und -Autoren zeigen sie auf, was bis heute erreicht wurde – und was noch zu tun bleibt.
Inhaltsverzeichnis
Introduction
Hans R. Herren
The making of a paradigm shift
Benedikt Haerlin
Looking Back: IAASTD, agroecology and new ways forward
Marcia Ishii-Eiteman
EU-SCAR: Two narratives in a world of scarcities
Erik Mathijs
Update: Innovation for whom?
Molly Anderson
Update: Corporate multilateralism at the UN
Pat Mooney
UNCTAD: How to cope with largely dysfunctional market signals for sustainable agriculture?
Ulrich Hofmann
Update: Trade and market policy
Steve Suppan
UN: How the IAASTD helped shape the SDGs
Michael Bergöö & Mayumi Ridenhour
Update: The emerging issue of “digitalization” of agriculture
Angelika Hilbeck & Eugenio Tisselli
UNEP: Recasting agriculture in a resource-smart food systems landscape
Jacqueline McGlade
Update: Access to land and the emergence of internationally operating farm enterprises
Ward Anseeuw
IPES-Food: From uniformity to diversity
Emile A. Frison
Update: Agriculture, capital, and infectious diseases
Rob Wallace
TEEB AgriFood: “It’s the economy, stupid!”
Alexander Müller & Nadine Azzu
Update: The state of concentration global food and agriculture industries
Phil H. Howard & Mary K. Hendrickson
UNDROP: The UN declaration on the rights of peasants and other people working in rural areas
María E. Fernandez
Update: Changing demographies and smallholder futures
Ben White & Jan Douwe van der Ploeg
IPBES: Agriculture and biodiversity
Kate Brauman & Bob Watson
Update: Assessment of modern biotechnologies
Jack Heinemann
Agrimonde-Terra: Land use and food security in 2050. A narrow road
Marie de Lattre-Gasquet
Update: Urbanization and the effects on agriculture and food security
Frédéric Lançon
Update: The vast potential of sustainable grazing
Anita Idel
Lancet Commission: The agriculture and health nexus: a decade of paradigm progress but patchy policy actions
Boyd Swinburn
Update: Food systems in relation to nutrition and health
Marie Josèphe Amiot
FAO Report on Agroecology: Agroecological approaches and other innovations
Alexander Wezel
Update: The need for a conceptual paradigm shift
Bernard Hubert
IPCC Climate and Land: The contribution of the IPCC to a change of paradigm in agriculture and food systems
Marta G. Rivera-Ferre
Update: Indigenous autonomy and indigenous community-based research
Tirso Gonzales, Walter D. Mignolo
Global Alliance for the Future of Food & and Biovision: Beacons of hope
Lauren Baker, Barbara Gemmill-Herren, Fabio Leippert
Looking Forward: Resources to inspire a transformative agroecology: a curated guide
Colin R. Anderson, Molly D. Anderson